Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η ΓΟΥΡΟΥΝΟΣΦΑΓΗ (ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ)ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ


Ενα εθιμο που το τηρουσαν σχεδον σε ολα τα σπιτια στο  Γονιμο,μεχρι και πριν 20 χρονια .
 Κάθε νοικοκυριό είχε το δικό του χρονιάρικο γουρούνι το ζώο έπρεπε να σφαχθεί γρήγορα, δίχως  να υποφέρει.  Τα γουρούνια συνήθως τα σφάζανε δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, έλεγαν ότι τα γουρούνια το βράδυ έβλεπαν στο όνειρό τους ότι την άλλη ημέρα θα το σφάξουν γι’ αυτό ήταν ανήσυχα κι επικίνδυνα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1948 ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ

Πριν τα σφάξουν ο σπιτονοικοκύρης τα θυμιάτιζε και σταύρωνε το ζώο στο μέτωπο. Μόλις σφάζουν το γουρούνι, εάν ήταν αρσενικό και δεν το είχαν ευνουχίσει ο σφάχτης έβγαζε τα γεννητικά του όργανα για να μη μυρίσει το κρέας. Οση ώρα οι σφάχτες γδέρναν αυτοί τεμάχιζαν το ζώο, δίπλα έκαιγε φωτιά για να ζεσταίνονται, υπήρχε και ένα καζάνι με ζεστό νερό για να πλένονται και παραδίπλα ένα τηγάνι με ψημένα κρέατα. Όση ώρα δούλευαν, έτρωγαν κι έπιναν, ο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν, έλεγαν διάφορα αστεία, γινόταν ένα μικρό πανηγύρι. Στο τέλος, πριν φύγουν ζύγιζαν τα κρέατα για να έχουν να λένε ποσα κιλα ήταν το γουρούνι.
 ΜΟΛΙΣ ΣΦΑΧΤΗΚΕ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΔΑΡΣΙΜΟ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ1951 ΚΑΙ Ο Νο1 ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΥΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Νο2 ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 Η δοκιμη απαραιτητη γιατι αυτα ηταν νοστιμα κρεατα και οχι τα χορταρια που τρωμε σημερα.Φωτογραφιες του 1985 την παραμονη χριστουγεννων,αναμνησεις που δεν ξεχνιουνται και στιγμες που δεν θα ξαναυπαρξουν.....δυστυχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΟΥΜΠΟΪΔΕΣ ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ ΤΟΥ 60.......ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

  Καουμπόιδες με τα όπλα