Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΗΜΙΤΕΣ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ: ΟΙ «ΜΙΜΗΤΕΣ» ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Video)



ΕΡΗΜΙΤΕΣ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ: ΟΙ «ΜΙΜΗΤΕΣ» ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ 

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ....
Του Γιώργου Θεοχάρη
Εδώ όλα μοιάζουν διαφορετικά,η φύση, οι άνθρωποι, τα έργα τους.Οι ασκητές της Αγιορείτικης ερήμου ζουν σε απόκρυμνα καλύβια και  ορισμένοι σε σπήλαια.
Η ζωή τους είναι ένας καθημερινός ΄΄γολγοθάς΄΄ θα μπορούσε να πει ένας κοσμικός.Όμως για εκείνους είναι ευλογία, όπως μου είπε ο πατέρας Δανιήλ (φωτό αριστερά) που εγκαταβοιεί μόνος του στα ΄΄φρικτά΄΄ Καρούλια.΄Ετσι ονομάζεται  η πιό δύσβατη περιοχή των ασκητών καθώς για να φτάσεις εδώ πρέπει να εισέλθεις με την βοήθεια των αλυσίδων που είναι καρφωμένες στα βράχια.Ο γκρεμός είναι τόσο επικίνδυνος που ανάγκασε τους μοναχούς να τροφοδοντούνται με τη βοήθεια ενός καρουλιού που επικοινωνεί με την άλλη πλευρά της περιοχής.
Με αυτό το  πρωτόγνωρο μέσο οι ασκητές μεταφέρουν τα λιγοστά τρόφιμα τους.Με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή μας επισκεφθήκαμε τα ΄΄Καρούλια΄΄ και μιλήσαμε με τους ερημίτες.Επίσης,βρεθήκαμε σε κελιά στα  ξακουστά Κατουνάκια,Καυσοκαλύβια και Μικρή Αγία Άννη.Το ρεπορτάζ έκανε ο  δημοσιογράφος και γενικός διαχεριστής του agioritikovima.gr, Γιώργος Θεοχάρης,μέσα απο τον τηλεπτικό σταθμό Μega με τον οποίο συνεργάζεται.Δείτε τα βίντεο.

Ο π.Βασίλειος ζει σε καλύβι στο ησυχαστήριο της Γεννήσεως του Χριστού στα Κατουνάκια
Ασκητής με την βοήθεια των αλυσίδων προσπαθεί να κατέβει τον γκρεμό για να φτάσει στην σπηλιά του στα Καρούλια.(Πολύ επικίνδυνο-δυο μοναχοί έχασαν τη  ζωή τους πριν 10 χρόνια)
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της αποστολή του!

Ο π.Ακάκιος απο τους ξακουστούς Δανιηλαίους, αδελφότητα στα Κατουνάκια σε περισυλλογή.Η αγγελική φωνή του Αγίου όρους.(Πρωτοψάλτης)
Απο agioritiko vima

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΦΡΥΝΙΟΥ 27-11-2011

ΒΙΝΤΕΟ
Για μια χρονια ακομη παροντες στον αγωνα ψαρεματος που εγινε την κυριακη 27-11 2011 στην παραλια οφρυνιου(τουζλα) καβαλας. Ο αγωνας ξεκινησε στη 7:00 το πρωι και η συμμετεχοντες ηταν 80,καθε αγωνιζομενος ψαρευε με 1 καλαμι και με οτι δολωμα ηθελε.Λογο κρυου το τσιπουρο και η φωτια απαραιτητα.Η ληξη του αγωνα στης 12:30 οπου εγινε απονομη κυπελλων στους τρεις πρωτους και κληρωση δωρων σε αρκετους ψαραδες.Τον αγωνα διοργανωσε το καταστημα ειδων αλιειας Κεραμιδαρης απο της σερρες και χορηγος η εταιρια καλαμιων shimano.Kαι του χρονου.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Εξερευνήστε τα 22 δηλητήρια που περιέχει ένα τσιγάρο.



 Εξερευνήστε τα 22 δηλητήρια που περιέχει ένα τσιγάρο.



1. Ακετόνη (ασετόν) ξεβαφτικό νυχιών και όχι μονο

2. Οξικό οξύ (ξίδι)

3. Αμμωνία (υγρά καθαρισμού π.χ. τζάμια, δάπεδα)



4. Αρσενικό (δηλητήριο συστατικό των ζιζανιοκτόνων)

5. Βενζόλιο (ατμοί πετρελαίου)

6. Κάδμιο (μπαταρίες, ατμοί τήξης)

7. Μονοξείδιο του άνθρακα (εκπομπές καυσαερίων)

8. Τετραχλωράνθρακας (υγρό στεγνού καθαρίσματος)

9. DDT (εντομοκτόνο)

10. Φορμαλδεϋδη (υγρό βαλσάμωσης)

11. Υδρογονάνθρακες (υγρά αυτοκινήτων)

12. Υδροκυάνιο (βιομηχανικός ρύπος που χρησιμοποιείται στο θάλαμεο αερίων στης ΗΠΑ)

13. Μόλυβδος (μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου)

14. Μεθανόλη (καύσιμο πυραύλων)

15. Ισοκυανικό μεθύλιο (υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal)

16. Νικοτίνη (εντομοκτόνο)

17. Νιτρικό οξύ (εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς)

18. Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο)

19. Θειικό οξύ (εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών)

20. Πίσσες (επίστρωση επιφανείας δρόμων)

21. Τολουόλιο ( βιομηχανικός διαλύτης)

22. Ραδόνιο (ραδιενεργό αέριο)



Πηγή: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ(ΜΑΖΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ)ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ


 Εργατες μαζευουν ντοματα στο χωραφι του Νικολα Λατροβαλη.
 Εδω η γυναικα του Μαρια και η Αδελφη του Γιωργιτσα.
 Μεχρι και πριν 5 χρονια με την ντοματα στο Γονιμο ασχολουνταν  οι περισσοτεροι αγροτες,μπορει να ηταν αρκετα δυσκολο προιον κυριως στην συγκομιδη, επειδη γινοταν κατω απο δυσκολες συνθηκες(καυσωνα).Την προτιμουσαν για τα καλα λεφτα που αφηνε και ετσι ξεχνουσαν την κουραση.Η μεταφορα γινοταν με πλατφορμες σε 3 εργοστασια που υπηρχαν, το ΣΕΚΟΒΕ στο Σκουταρι,στον μπιτζιδη στον προβατα και στον χατζηαθανασιαδη  (που τον ελεγαν και καπως αλλιως!!!!!!) στην σκοτουσα.
 Το μαζεμα γινοταν σε τελαρα και απο κει στην πλατη και στην πλατφορμα.Στο μαζεμα υπηρχαν τα( δανεικα ) δηλαδη θα ρθω να μαζεψουμε την δικια σου, θα ρθεις να μαζεψουμε την δικια μου.
 Ο Ζαφειρης (Ρουλης) βοηθαει τον θειο του.



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

O ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Προέβλεψε το Τέλος της Μεταπολίτευσης!..



O ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Προέβλεψε το Τέλος της Μεταπολίτευσης!...

Οι δραματικές ημέρες που διέρχεται ο ελληνισμός...με την απίστευτη απαξίωση που γνωρίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας, την επερχόμενη χρεοκοπία και πτώχευση του κράτους μας και την ....
ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια και το μίσος του λαού κατά του «συστήματος», οδηγούν τα πράγματα σε ριζικές αλλαγές!

Αλλαγές όμως, που δεν θα είναι καθόλου ανώδυνες (όπως πολλοί θα ήλπιζαν...)...
αλλά γεμάτες με πόνο, αβεβαιότητα και φόβο μπροστά στο αύριο... Ήδη άλλωστε υφίστανται διάφορων ειδών σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα, την εποχή δηλ. που θα αρχίσει μετά τα όσα φοβερά και τρομερά θα λάβουν χώρα τη νύχτα της εθνικής οργής που καταφτάνει με... «υπερταχεία» (!): τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»... [βλ. και κείμενά μας στην «Ε.Ω.», στις 6 Μαΐου 2011 περί επικείμενης «αλλαγής του καθεστώτος» και στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 περί της επιβολής «soft δικτατορίας»]

Για τις τραγικές στιγμές που διέρχεται τώρα ο ελληνισμός έχουν προλαλήσει στο παρελθόν σημαντικές φωνές της ορθόδοξής μας παράδοσης. Συνεπώς ο πιστός γνωρίζει ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα αποτελούν εν τέλει επακόλουθο της ιστορικής νομοτέλειας και δεν θα έπρεπε καθόλου να τον εκπλήσσουν ή να τον ξαφνιάζουν. Μία γιγάντια μορφή της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας που έκανε σαφέστατο λόγο για τα τόσο άσχημα δρώμενα των καιρών μας υπήρξε και ο αξέχαστος Γέροντας Παΐσιος...

Πλήρως επιβεβαιωμένες και – όπως πάντα – σοβαρές πηγές θέλουν τον Παΐσιο να έχει εκφραστεί ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ για τα τωρινά γεγονότα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό τέλος της Μεταπολίτευσης και την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος, με λαμπρές προοπτικές, για τον ελληνισμό και το ελληνικό έθνος!

Μάλιστα τα όσα προείπε ο Γέροντας είναι τόσο δραματικά ειπωμένα, τόσο ανατριχιαστικά λεπτομερή, που μας προκαλούν δέος, όταν τα διαβάζουμε τόσα χρόνια αργότερα!... Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα λεγόμενα του Παϊσίου, προβαίνοντας παράλληλα απ’ τη μεριά μας σε σύντομα σχόλια.

Ιδού τι ανέφερε συγκεκριμένα εν έτει 1993 ο μεγάλος αυτός Έλληνας και Χριστιανός για τα σημερινά μας πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά χάλια (η μαρτυρία περιλαμβάνεται στο έργο του Νικόλαου Ζουρνατζόγλου «Γέροντας Παΐσιος- Μαρτυρίες προσκυνητών», που πραγματεύεται τα όσα θαυμαστά είπε και έκανε ο προφήτης της σύγχρονης Ρωμηοσύνης):
«Ο Θεός δεν θα επιτρέψει να γίνει κακό , αλλά θα γίνουν όμως πράματα και θάματα που δεν θα εξηγούνται με τη λογική. Ο κόσμος θα τους σιχαθεί και θα τους κυνηγήσει. Όπως ένα μπαλόνι φουσκώνει και ξαφνικά σκάει, έτσι θα σκάσουν κι αυτοί»!

Τι πιο πειστική και αληθοφανής πρόβλεψη από την παραπάνω; Σαν πραγματική «φωτογραφία» του σήμερα, μόνο που ειπώθηκε 18 ολόκληρα χρόνια πιο πριν!... Και, φυσικά, μας παρηγορεί το γεγονός ότι ο Γέροντας καθησυχάζει πως τελικά – παρ’ όλη την πρωτοφανή εθνική πίεση που δέχεται ο λαός μας από (εγχώριες και ξένες) εχθρικές δυνάμεις – δεν θα συμβεί κάτι το ανεπανόρθωτα κακό για την πατρίδα μας...

Αν και το λέει ρητά ότι θα λάβουν «σάρκα και οστά» απίστευτες καταστάσεις και φαινόμενα, τα οποία θα είναι εντελώς παράλογα και δεν θα αντέχουν σε καμιά κριτική λογική... Όσο για το ότι «ο κόσμος θα τους σιχαθεί και θα τους κυνηγήσει», ακόμα και ο πλέον ευνοημένος Έλληνας από το «αρρωστημένο» σύστημα της Μεταπολίτευσης νιώθει βαθιά μέσα του απύθμενη απέχθεια για το γραικύλικο κατεστημένο, που κοντεύει να γκρεμίσει στην Ελλάδα τα πάντα!

Παρεμφερή με τα παραπάνω είναι και τα όσα λέγεται ότι είπε ο Παΐσιος λίγο καιρό προ της κοιμήσεώς του. Αυτά είναι εξίσου εντυπωσιακά και έχουν ως εξής:«Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σαν... να μην έχετε! Ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους πάρει με τις πέτρες»!...

Χρειάζεται άραγε ιδιαίτερη ανάλυση στα παραπάνω εκπληκτικά (που ειπώθηκαν τόσα χρόνια πριν!); Αμφιβάλλει σήμερα κανένας λογικός άνθρωπος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σαν να μην... υπάρχει;!

Οι σημαντικότερες αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον μας δεν έρχονται τάχα «από έξω» (από πού άραγε;...) με τους εν Ελλάδι κυβερνώντες να μην είναι τίποτ’ άλλο παρά «ανδρείκελα» και «μαριονέτες» στα χέρια άγνωστων «κουκλοπαιχτών»;... Όσο για το ότι ο λαός θα τους πάρει τους άχρηστους πολιτικάντηδες με τις πέτρες, αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται με τα διάφορα γιαουρτώματα και προπηλακισμούς που γνωρίζουν αυτοί που κορόιδεψαν προεκλογικά τον ελληνικό λαό! Και είναι βέβαιο ότι όλους αυτούς τους «κυρίους» τους περιμένουν σύντομα τα πολύ χειρότερα...

Είπε επίσης ο Παΐσιος τα εξής προ περίπου εικοσαετίας (μαρτυρία από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτου): «Είδατε τί έπαθε ο Τσαουσέσκου στην Ρουμανία; Τους μωραίνει ο Θεός κι αφού γίνουν ρεζίλι, μετά παίρνουν τον δρόμο τους. Το ίδιο συνέβη και με την Αλβανία, το ίδιο και με τους δικούς μας εδώ. Τους αφήνει πρώτα να ρεζιλευτούν»...

Για να δούμε λοιπόν τι άλλο περιμένει τους άθλιους αυτούς, που τόσα χρόνια κατέστρεφαν συστηματικά τη χώρα μας και τώρα έρχονται με περίσσιο θράσος τάχα να την... σώσουν! Και φυσικά γίνονται ρεζίλι των σκυλιών, αφού ούτε τα μικρά παιδιά πια δεν τους πιστεύουν και, ελπίζουμε, σύντομα να δικαιωθεί η προφητεία του Γέροντα και να πάνε κυριολεκτικά στον «αγύριστο» όλοι όσοι έβλαψαν και κατέκλεψαν τη χώρα μας!...

Παραθέτουμε επίσης τα όσα εκπληκτικά είπε ο Παΐσιος το... 1983 (!) και τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τις κοσμοϊστορικές στιγμές που ζούμε σήμερα, με τον θάνατο του λαομίσητου και διεφθαρμένου μεταπολιτευτικού συστήματος στην Ελλάδα (παρατίθεται στο ως άνω έργο του κ. Ζουρνατζόγλου):
«Θα έρθει καιρός που θα ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις, θα εναλάσσονται τα κόμματα, θα ανακαλούνται διατάγματα, θα ψηφίζονται νόμοι και θα καταργούνται άλλοι, και θα επικρατεί σύγχυση και ταραχή. Τότε όμως θα αντιδράσουν λίγοι πιστοί Χριστιανοί, αλλά και το ΚΚΕ»!

Σήμερα, με την απίστευτη υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και το ίδιο του το κόμμα (!), που ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξει, λέγεται από παρασκηνιακούς κύκλους ότι πράγματι οι δύο εκείνες ανατρεπτικές δυνάμεις που τις τρέμει κυριολεκτικά ο διεφθαρμένος πολιτικός κόσμος είναι η Εκκλησία του Χριστού και το Κομμουνιστικό Κόμμα! Θα δικαιωθεί, είναι παραπάνω από σίγουρο, ο Παΐσιος και σ’ αυτή του την πρόβλεψη...

Ενώ κάποια άλλη φορά είπε και τα εξής επίσης δραματικά, που όμως κρύβουν την τόσο αισιόδοξη προοπτική της εμφάνισης της πανελλήνιας εκείνης δύναμης, που θα οδηγήσει τη χώρα μας μπροστά και ψηλά στον 21ο αιώνα:

«Τα χρόνια εκείνα τόσο απογοητευμένος θα είναι ο κόσμος από τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα τους σιχαθεί και θα τους διώξει, και θα ζητήσει στη θέση τους να έρθει ο Βασιλιάς! Κι εκείνος δεν θα αρνηθεί το κάλεσμα του λαού»!...

Δεν χρειάζεται βέβαια να σχολιάσουμε εδώ καθόλου το πόσο απογοητευμένος είναι πια ο ελληνικός λαός από τα δύο μεγάλα κόμματα... Αυτό είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον»! Ποιος όμως θα είναι ο μυστηριώδης «Βασιλιάς» που αναφέρει ο Παΐσιος στην παραπάνω προφητεία του;

Μήπως είναι εκείνος που οι γνωρίζοντες αποκαλούν κωδικά «Εκείνος που Πρέπει»;! Άρα ο Παΐσιος προείδε επακριβώς τον ερχομό της ιστορικής νομοτέλειας για τον ελληνισμό, δηλ. Εκείνον που Πρέπει, που – ως νέος Μεγαλέξανδρος – θα κόψει βίαια τον «γόρδιο δεσμό» που κρατά σκλαβωμένο το έθνος και θα σημάνει το Μεγάλο Ξημέρωμα της Αναγέννησης της Ελλάδας και την απαρχή της πορείας προς την επανασύσταση του πλανητικού ελληνισμού!...από Peiraxtiri New

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΨΕΥΤΗ ΜΕ 6 ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Βρείτε τον ΨΕΥΤΗ με 6 απλές κινήσεις!

Οι ψεύτες κάνουν συνήθως πολλές γκριμάτσες και μορφασμούς. Χρησιμοποιούν πολύ τη...


γλώσσα του σώματος για να καλύψουν τα ψέματά τους και να δείξουν ότι όσα λένε είναι αληθινά. Δώστε βάση σε 6 κινήσεις για να αναγνωρίσετε εύκολα και γρήγορα πότε κάποιος σας λέει ψέματα…





1. Καλύπτει το στόμα του

Όταν ο συνομιλητής σας βάζει το χέρι του στο στόμα… κάτι ύποπτο συμβαίνει, αφού ο εγκέφαλος υποδεικνύει υποσυνείδητα στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα που πρόκειται να ειπωθούν. Επιπλέον, χρησιμοποιεί έναν ψεύτικο βήχα για καλύτερη συγκάλυψη.

2. Αγγίζει τη μύτη του

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος λέει ψέματα τότε απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλενογόννο της μύτης να διαστέλλεται. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα.


3. Στρέφει το βλέμμα του αλλού

Ο ψεύτης δεν κοιτάει ποτέ το συνομιλητή του στα μάτια. Ρίχνει το βλέμμα του συνήθως στο πάτωμα ή στρέφει τα μάτια του σε άλλη κατεύθυνση όταν μιλάει. Συχνά τρίβει τα μάτια του δυνατά ή απλώς τα ανοιγοκλείνει πολύ γρήγορα.

4. Τραβάει το αυτί του

Η κίνηση αυτή γίνεται ενστικτωδώς από τον ψεύτη, καθώς δεν θέλει να ακούσει αυτά που λέτε γιατί του προκαλεί άγχος και αγωνία το γεγονός ότι πρέπει να σας απαντήσει με ψέματα.

5. Ξύνει το λαιμό ή τον αυχένα του

Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις ενός ψεύτη, την οποία χρησιμοποιεί για να καλύψει την αμηχανία του την ώρα που λέει ψέματα. Η φαγούρα στο λαιμό ή στον αυχένα είναι σημάδι αβεβαιότητας προς τα λόγια του συνομιλητή.


6. Ανασαίνει πολύ γρήγορα

Όταν κάποιος λέει ψέματα η καρδιά του χτυπάει περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναπνοή να χάνει τον κανονικό της ρυθμό, καθώς η ταχυκαρδία επηρεάζει την κίνηση των πνευμόνων.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΕΤΟΒΟΥΝΙ-ΒΥΡΩΝΕΙΑ

 Αετοβουνι(παλια βυρωνεια).
 Το αετοβουνι πηρε το ονομα του επειδη στην περιοχη υπαρχουν πολλοι αετοι (το λεει και η λεξη)!!!!
 Οσοι πηγαμε σχολειο στην βυρωνεια ξερουμε καλα το μερος επειδη σε καθε εκδρομη μας πηγαινανε εκει.Πολλοι ομως γνωριζουν το αετοβουνι γιατι ειναι και σημειο οπου πηγαινουν την πρωτομαγια.
 Εκει βρισκεται και η εκκλησια της μεταμορφωσεως του σωτηρος οπου ανημερα της γιορτης γινεται και η πανηγυρι.Λιγο πιο κατω απο την εκκλησια ειναι τα ερειπια του παλιου σχολειου.







Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Θέλει παλληκαριά, για να κοπή η κατάκριση


Γέρων Παΐσιος: Θέλει παλληκαριά, για να κοπή η κατάκριση.


Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου
-Γέροντα, τι θα με βοηθήση να μην κατακρίνω;
- Όλα είναι πάντοτε έτσι όπως τα σκέφτεσαι εσύ;
- Όχι, Γέροντα.
- Ε, τότε να λες: «Δεν σκέφτομαι πάντοτε σωστά πολλές φορές κάνω λάθος. Να, στην τάδε περίπτωση σκέφθηκα έτσι και βγήκε ότι είχα άδικο. Στην τάδε περίπτωση έκρινα και έπεσα έξω, οπότε τον αδίκησα τον άλλον. Επομένως δεν πρέπει να ακούω τον λογισμό μου». Ο καθένας μας λίγο- πολύ έχει περιπτώσεις που έπεσε έξω στην κρίση του.
Αν φέρη στον νου του τις περιπτώσεις που έκρινε και έπεσε έξω, τότε θα αποφεύγη την κατάκριση. Αλλά και μια φορά να μην έπεσε έξω και να είχε δίκαιο, πού ξέρει τα ελατήρια του άλλου; Ξέρει πώς έγινε κάτι; Να μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.
Κι εγώ, όταν ήμουν νέος, είχα την κατάκριση ψωμοτύρι. Επειδή ζούσα λίγο προσεκτικά και είχα μια ψευτοευλάβεια, ό,τι μου φαινόταν στραβό, το έκρινα. Γιατί, όταν στον κόσμο ζη κανείς λίγο πνευματικά, μπορεί να βλέπη πολλά κουσούρια στους άλλους και να μη βλέπη αρετές. Εκείνους που καλλιεργούν την αρετή μπορεί να μη τους βλέπει, γιατί ζουν στην αφάνεια, αλλά να βλέπη τους άλλους που κάνουν αταξίες και να τους κατακρίνη. «Αυτός, λέει, κάνει έτσι, εκείνος περπατεί έτσι, ο άλλος κοιτάζει έτσι …;». Ξέρετε τι είχα πάθει μια φορά; Είχαμε πάει με ένα γνωστό μου να λειτουργηθούμε σε ένα μοναστήρι στο Μονοδένδρι, εννιά ώρες περίπου μακριά από την Κόνιτσα. Όταν μπήκαμε στον ναό, ο γνωστός μου στάθηκε στο αναλόγιο, για να ψάλη, και εγώ πήγα στο στασίδι πίσω από τον ψάλτη παρακολουθούσα κι έψελνα σιγανά. Κάποια στιγμή ήρθε μια γυναίκα με μαύρα, σχετικά νέα, στάθηκε δίπλα μου και συνέχεια με κοιτούσε.
Με κοιτούσε, έκανε τον σταυρό της με κοιτούσε, έκανε τον σταυρό της …; Είχα αγανακτήσει. Βρέ, παιδάκι μου, έλεγα μέσα μου, τι σόι άνθρωπος είναι αυτή; Μέσα στον κόσμο, μέσα στην εκκλησία, τί με κοιτάζει έτσι;». Εγώ τις αδελφές μου, όταν περνούσαν στον δρόμο δίπλα μου, δεν τις έβλεπα. Πήγαιναν μετά και έκαναν παράπονα στην μάνα μας: «Με είδε ο Αρσένιος, έλεγαν, και δε μου μίλησε!» . «Καλά, μου έλεγε μετά η μητέρα μου, βλέπεις τις αδελφές σου στον δρόμο και δεν τις μιλάς;». «Εγώ θα κοιτάζω αν αυτή που περνάει δίπλα μου είναι η αδελφή μου; της έλεγα.
Ένα σωρό σόι έχουμε. Αυτό θα κάνω;». Θέλω να πω, είχα κάτι τέτοιες ακρότητες. Να περνά τώρα δίπλα σου η ίδια σου η αδελφή και να μην της μιλάς! Τέλος πάντων …! Μόλις λοιπόν τελείωσε η Θεία λειτουργία, πήγε αυτή η μαυροφόρα και παρακάλεσε τον ιερέα να μου πη να πάω στο σπίτι της, γιατί έμοιαζα πολύ με το παιδί της που είχε σκοτωθή στον πόλεμο!
Όταν πήγα στο σπίτι της, είδα την φωτογραφία του παιδιού της πραγματικά, μοιάζαμε σαν αδέλφια! Αυτή η καημένη με κοιτούσε μέσα στην εκκλησία και έκανε τον σταυρό της σαν να έβλεπε το παιδί της. Κι εγώ έλεγα: «Την αθεόφοβη, μέσα στην εκκλησία πώς κοιτάζει!». Ω, μετά ξέρετε πώς με είχε λειώσει αυτό το περιστατικό; «Για δες, είπα, εσύ να κάνης τέτοιους λογισμούς, ότι ποιος ξέρει τι γυναίκα είναι και μεσ’ στην εκκλησία να μην ντρέπεται καθόλου …; και αυτή η φουκαριάρα να έχη χάσει το παιδί της και να έχη τον καημό της!».
Μια άλλη φορά κατέκρινα τον αδελφό μου που ήταν φαντάρος. Μου έστειλε μήνυμα ο σιτιστής: «Έδωσα στον αδελφό σου δύο μπετόνια με λάδι τι έγιναν τα μπετόνια;». «Μα, αυτός εκεί πέρα, είπα, έφερνε στο σπίτι τους στρατιώτες και τους φιλοξενούσαμε, τώρα πώς τόκανε αυτό, να πάρη λάδι από τον στρατό;». Οπότε πιάνω και γράφω στον αδελφό μου αγανακτισμένος ένα γράμμα …; Κι εκείνος μου απαντάει: «Τα μπετόνια να τα ζητήσης από την νεωκόρο της κάτω εκκλησίας»!
Αυτός το λάδι το είχε στείλει στην εκκλησία της κάτω Κόνιτσας, γιατί ήταν φτωχή. «Χρόνια πολλά, είπα τότε στον εαυτό μου. Την άλλη φορά κατέκρινες εκείνη την φουκαριάρα τώρα τον αδελφό σου. Άλλη φορά τίποτε-τίποτε!». Θέλω να πω, όταν είδα ότι έπεφτα έξω στις κρίσεις μου, εξέταζα τον εαυτό μου: «Στην τάδε περίπτωση είχα πει για τον άλλον ότι ενήργησε έτσι, αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Άλλη φορά άλλο συμπέρασμα είχα βγάλει κι αλλιώς ήταν».
Έτσι έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του. «Άλλη φορά, είπα, δεν θα κρίνης καθόλου. Τελεία- παύλα! Είσαι στραβός και όλα στραβά και ανάποδα τα βλέπεις. Κοίταξε να γίνης σωστός άνθρωπος». Και μετά, όταν μου φαινόταν κάτι στραβό, έλεγα: «Κάτι καλό θα είναι, αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω όσες φορές έβαλα αριστερό λογισμό, έπεσα έξω». Όταν πλέον σιχάθηκα τον εαυτό μου, με την καλή έννοια, όλους τους δικαιολογούσα για τους άλλους έβρισκα πάντα ελαφρυντικά και μόνον τον εαυτό μου κατέκρινα. Αλλά, εάν ο άνθρωπος δεν παρακολουθή τον εαυτό του, όλα τα περνάει απαρατήρητα και μετά στην Κρίση θα είναι αναπολόγητος.
Θέλει παλληκαριά, για να κοπή η κατάκριση.
Από το βιβλίο: «ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ

 ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΑΜΟ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ ΤΑ (ΠΡΟΙΚΙΑ) ΟΧΙ ΣΠΙΤΙΑ, ΧΩΡΑΦΙΑ ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΒΕΛΕΝΤΖΕΣ ,ΣΕΜΕΔΕΣ, ΚΑΡΕΔΕΣ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΥΧΕΡΟΣ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ.Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΟ ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ.ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΑΝ  ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΚΤΕΡ Η DATSUN.  

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΝΥΦΗ ΠΡΙΝ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 1957 ΚΑΙ Η ΝΥΦΗ  ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ Η ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Η ΖΩΗ ΤΟΠΟΥΖΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ.ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΕΝΤΑΣΙ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ  ΣΑΝ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΑΛΑΜΙΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΑΠ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Φωτογραφια απο τα πρωτα χρονια μετα την ιδρυση της ομαδας τοτε που το γηπεδο εμοιαζε περισσοτερο με χωραφι  και βρισκοταν σε αλλη τοποθεσια και οχι εκει που ειναι σημερα.Αν και η φωτογραφια δεν ειναι και τοσο καθαρη μπορω να διακρινω στην θεση 2τον Καραμπαση Μ, στην θεση7 τον Πολυχρονιδη Δ, στην θεση 8 τον Δανατζη Μ και στην θεση 9 τον Δουκα Σ.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠ ΤΟ ΓΟΝΙΜΟ

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1953 ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΤΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ 75ΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ(ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ, ΑΓΓΕΛΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ(κατω δεξια)ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΔΑΝΑΤΖΗ(πανω προτελευταιος).ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠ ΤΟ ΓΟΝΙΜΟ.ΚΑΤΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ την μαχη της κρητης μηπως παιξανε!!!!!!!???.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΑ ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑ ΡΠΑΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ. 

ΚΑΟΥΜΠΟΪΔΕΣ ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ ΤΟΥ 60.......ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

  Καουμπόιδες με τα όπλα