Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΣΑΛΑΜΙΣ ΓΟΝΙΜΟΥ-ΠΗΓΑΣΟΣ 0-2 (ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ)

 Tην πρώτη της ήττα στα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας γνώρισε η Σαλαμίνα, απο την ομάδα του Πήγασου,που παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο!
Η κούραση απο τους συνεχείς αγώνες και η ζέστη,επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των παικτών,που ήταν καλοί μόνο στο πρώτο ημίχρονο.
Η καλή δουλειά που γίνεται στην ομάδα του Γονίμου αρχίζει να φαίνεται και θα είναι σε λίγο έτοιμη,για να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα!   






Πολλά τα ''κιλά'' του ιδρώτα απο την προσπάθεια και την ζέστη.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. 
Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. 
Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. 
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. 
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την 
στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.


ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ

Τον δεύτερο φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου δίνει για φέτος η Σαλαμίνα,αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά την ομάδα του Μπλαγκόεβγκραντ,σε ένα δυνατό τεστ προετοιμασίας!
Σε παιχνίδι που έγινε την προηγούμενη κυριακή,η ομάδα του Σάκη Αλεξίου,κέρδισε το Ψωμοτόπι με 3-0.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ BBC ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

Προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο από την αρχαιοελληνική αίγλη του τύμβου στην Αμφίπολη στον οποίο συνεχίζονται οι ανασκαφές και που σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να οργανόνται αποστολές τηλεοπτικής κάλυψης.
 
Οκταμελές συνεργείο του BBC με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό εγκαθίσταται από την ερχόμενη εβδομάδα έξω από το αρχαιολογικό χώρο της Μεσολακκιάς για να μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την αρχαιολογική σκαπάνη που διεξάγει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.
Όπως αναφέρει το thousandnews.gr,συνεργάτες του BBC στην Ελλάδα ήδη ζήτησαν πληροφορίες από τους απεσταλμένους της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100 καθώς παρακολουθούν τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή. Το ΒΒC εκτός του ότι θα παρακολουθεί την ανασκαφική πορεία του έργου εξεδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον για ολόκληρο το τηλεοπτικό υλικό που έχει καταγραφεί έως τώρα από την πρώτη ημέρα.
 
Παραγωγός του ΒΒC επισκέφθηκε το Σάββατο την Μεσολακκιά προκειμένου να διαπιστώσει την τεχνική υποδομή των επικοινωνιών της περιοχής που απαιτείται για τις μεταδόσεις ώστε να έχουν προβλεφθεί όλες οι απρόσμενες περιπέτειες .Βασικό πρόβλημα εντόπισαν στην διαμονή τους καθώς η ποιο κοντινή και μοναδική πανσιόν απέχει 25 χιλιόμετρα.
 
Έτσι θεωρούν ως πιο εφαρμόσιμη λύση -πλην την εκμετάλλευση των χώρων του μεγάλου φορτηγού με τα μηχανήματα που μεταφέρουν -την τοποθέτηση ενός μεγάλου τροχόσπιτου.
 
Το έργο των δημοσιογράφων στην περιοχή της Μεσολακκιάς συναντά εμπόδια καθώς τα κινητά τηλέφωνα ,λόγω υπερφόρτωσης του δικτύων, πολλές φορές δεν λειτουργούν ενώ προβλήματα παρατηρούνται στη χρήση του διαδικτύου.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Η πιθανότητα αρχαιοκάπηλοι να έχουν φθάσει πριν τους αρχαιολόγους του υπ. Πολιτισμού στο περίφημο ταφικό μνημείο που βρέθηκε στην Αμφίπολη Σερρών-στον Τύμβο Καστά- έχει θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο.
Κι αν ο ταλαίπωρος Τασούλας- υποδυόμενος τον υπουργό Πολιτισμού- άφηνε να εννοηθεί ότι ο αινιγματικός νεκρός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος με την ελπίδα ότι σ΄ αυτή την περίπτωση θα τονωθεί η πληγωμένη μας εθνική υπερηφάνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αντικείμενα από το εσωτερικό του τάφου βρίσκονται ήδη διάσπαρτα σε πολλά σημεία του κόσμου!
Κάποιοι δηλαδή έκαναν τις "ανασκαφές" τους πριν φθάσουν εδώ οι αρχαιολόγοι του υπ. Πολιτισμού.
Και δεν εννοούμε τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων αλλά σημερινούς, που διέθεταν τις πληροφορίες και έσπευσαν πρώτοι στo σημείο!!!
To γνωρίζουν αυτό άραγε οι παράγοντες του υπ. Πολιτισμού;
Σ΄αυτή τη περίπτωση η προσπάθεια του νεοέλληνα να αναζητήσει για μια ακόμη φορά σωσίβιο στους αρχαίους Έλληνες μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά που έσπευσε με την επίσκεψή του να δώσει ελπίδες για κάτι "μεγάλο".
Eδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες της κας Μενδώνη, η οποία προφανώς παγίδεψε τον πρωθυπουργό και οφείλει να παραιτηθεί-εάν αποδειχθεί όλη αυτή η ιστορία κάτι πολύ υποδεέστερο από το αναμενόμενο.
Ο Σαμαράς, τρομαγμένος από την γνώση ότι οι δανειστές μας σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται όχι μόνο να κουρέψουν το χρέος αλλά ούτε καν να συζητήσουν γι΄ αυτό, αναζητεί ένα θαύμα.
Επρεπε λοιπόν να βρεθεί κάτι εντυπωσιακό σαν εποικοινωνιακό σωσίβιο για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά.
Μέσα στην απελπισία του πιάστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μόνο που ένας συλημένος τάφος ενός στρατηγού-κι όχι του ίδιου του στρατηλάτη- το σίγουρο είναι ότι θα προσγειώσει ανώμαλα τον Τασούλα και τους αιθεροβάμονες της κυβέρνησης στα κυβικά τους.
Οσο για τους υπόλοιπους Έλληνες η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των ψευδαισθήσεων αρχίζει στις 18 Αυγούστουμαζί με την μεγάλη επιστροφή στα κολασμένα αστικά κέντρα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-όπως και οι προηγούμενες- έχει συλήσει τα όνειρα μιας γενιάς η οποία δεν έχει καμμία ευθύνη για το βαθύ κράτος της μεταπολίτευσης. Η νέα γενιά των Ελλήνων που μεταναστεύει καθημερινά όσο πιο μακριά μπορεί από τον εφιάλτη.
«Πρέπει να είναι συλημένο κατά 90% από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων» πιθανολογούν κάποιοι αρχαιολόγοι για το εντυπωσιακό εύρημα-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  Γιώτας Σύκκα στην Καθημερινή- ενώ απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο η πλειονότητα της αρχαιολογικής κοινότητας θεωρεί ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.
Ομως και την ερμηνεία ότι εδώ έχει ταφεί η Ρωξάνη, την οποία ο Κάσσανδρος θανάτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφίπολη, όπως και ο γιος του στρατηλάτη, Αλέξανδρος Δ΄, δεν τη θεωρούν πολύ πιθανή.
Επισημαίνουν δε ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης, που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή. Οσο για τον τάφο του γιου και νόμιμου διεκδικητή της εξουσίας του Μ. Αλεξάνδρου, δεν αμφισβητείται ότι βρίσκεται στις Αιγές, δίπλα στου παππού του, του Φιλίππου Β΄. Θα πρέπει να βρεθούν πολύ ισχυρά στοιχεία (επιγραφή) και βέβαια ταφή εφήβου για να ανατραπούν όλα αυτά.
Η πιο κοντινή θεωρία στο μυστικό του τύμβου φαίνεται να αφορά τους συμπολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, στρατηγούς και ναυάρχους. Οπως τον κρητικής καταγωγής Νέαρχο, που υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του, ή τον ναύαρχο Λαομέδοντα. «Είναι η πρώτη γενιά που επιστρέφει το 320 π.Χ. στη Μακεδονία, έχει οικονομική άνεση αλλά και τη δυνατότητα μιας τέτοιας κατασκευής. Στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., η στρόφιγγα με τα χρήματα από την Ανατολή κλείνει γιατί δημιουργούνται πια τα αυτόνομα κράτη», τονίζουν στην «Κ» σημαίνοντες αρχαιολόγοι. Δεν αποκλείουν, τέλος, το μνημείο να είναι πολυάνδρειο. Για όλα αυτά θα αποφανθούν οι ειδικοί. «Χρειάζεται να μείνουμε για λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά», ζητούν οι ανασκαφείς. Ας τους αφήσουμε. Η πολλή δημοσιότητα, εξάλλου, διευκολύνει τις υπερβολές. Παρότι τα κανάλια βρίθουν από ρεπορτάζ, με σαφείς υπαινιγμούς ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ας θυμόμαστε ότι το ίδιο προνόμιο διεκδικούν χώρες από την Ινδία και το Ουζμπεκιστάν ώς το Ιράν και την Αίγυπτο. Αλλωστε, στην Αλεξάνδρεια υπήρχε το μαυσωλείο του που έγινε γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα», που επισκέφθηκαν προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο αυτοκράτορας Αύγουστος.
Οσο για σένα πλήρωνε τώρα τον ENΦΙΑ και βλέπουμε...

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΑ ΣΕΡΡΩΝ:ΟΙ ΔΥΟ ΣΦΙΓΓΕΣ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Τι μπορεί να εξυπηρετούν και τι λόγο ύπαρξης μπορούν να έχουν δυο αγάλματα με τη μορφή  σφίγγας στην είσοδο ενός – όπως όλα δείχνουν – βασιλικού τάφου στην μακεδονική γη της Αμφίπολης; Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει απάντηση η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά στην Μεσολακκιά, όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέχρι και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν συζητάνε τίποτα άλλο πέρα από τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και βέβαια τις εικασίες που τροφοδοτούν τα νέα ευρήματα. Να είναι η παρουσία των σφιγγών ένα ακόμη λιθαράκι στην υπόθεση ότι εκεί μπορεί να είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Αλέξανδρος ο Μακεδών;
 
Οι ανασκαφή συνεχίζεται αδιάκοπα στον λόφο Καστά, για να διακοπεί μόνο με την δύση του Ήλιου και να αρχίσει λίγες ώρες αργότερα με τις πρώτες ακτίνες του. Μετά την αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων με τη μορφή Σφίγγας και πριν ανοίξει η μεγαλοπρεπής πύλη του βασιλικού τάφου που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που διατυπώνονται, εξετάζεται ενδελεχώς το υλικό από την εκκαθάριση του διαδρόμου προς την πύλη του τάφου, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, από χρόνους μετά την ταφή και τα οποία θα μας προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσουνε οι αρχαιολόγοι μόλις ανοίξει ο τάφος. 
 
 Ωστόσο, εκείνο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι το τι σκέφτηκε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη όταν αντίκρισε τα δύο αγάλματα με την μορφή σφίγγας να φυλάνε την είσοδο του τάφου… Να σκέφτηκε τις εικόνες από τις σφίγγα που φυλάει τους τάφους των φαραώ στην Γκίζα; Να σκέφτηκε το πώς υποδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο οι ιερείς του Άμμωνα όταν ταξίδεψε μέχρι το μαντείο του; Να θυμήθηκε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο βασιλικό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας, της εποχής των Πτολεμαίων, με το πλήθος των σφιγγών που φυλάνε τους βασιλικούς τάφους;
 
Λίγα ιστορικά στοιχεία
 
Ο χαρακτηρισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως γιος του Άμμωνα, με την οποία τον υποδέχθηκε ο ιερέας  στο ιερό του Άμμωνος Διός, ήταν αποκάλυψη του ίδιου του θεού, πίστευε ο Μακεδόνας Βασιλιάς. Εξάλλου ο ίδιος δήλωνε συχνά πως είχε μέσα του κάποια θεϊκή δύναμη… Στην Αιγυπτιακή μύηση η Σφίγγα εκφράζεται με γένος αρσενικό και παρουσιάζεται σαν το σύμβολο της συμπαντικής εξέλιξης, που ξεκινούσε από το ζωώδες επίπεδο και διαμέσου του ανθρώπου ανυψωνόταν στο θεϊκό επίπεδο. Αυτό πρέπει να το γνώριζε ο Αλέξανδρος και γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι κινήσεις που έκανε.
 
Πόσο τυχαία μπορεί να είναι λοιπόν η παρουσία των δύο σφιγγών ως φύλακες στην είσοδο του μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη; Θα περιμένουμε μέχρι να ανοίξει η πύλη, το άνοιγμα της οποίας θα δώσει τις απαντήσεις. Μέχρι τότε η ανασκαφή θα συνεχίζεται κάτω από ισχυρά αστυνομικά μέτρα προστασίας και μια απόλυτη σιωπή από την πλευρά των αρχαιολόγων…
 
Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν ο τάφος κρύβει τη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’ και φυσικά μια ανακάλυψη της οποίας το μέγεθος δεν μπορούμε να συλλάβουμε τώρα, αν σε αυτό το τάφο βρεθεί ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος!!!

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Μπροστά σε μια λαμπρή είσοδο ενός μεγαλειώδη μακεδονικού τάφου, με διακόσμηση ανάλογη ενός βασιλιά, έφτασε σήμερα Παρασκευή 8 Αυγούστου, η αρχαιολογική σκαπάνη στον περίβολο του Τύμβου Καστά Αμφίπολης. Σιωπή και απόλυτη μυστικότητα υπάρχει από την πλευρά των αρχαιολόγων, καθώς είναι πλέον βέβαιοι ότι βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ανακάλυψη που θα συνταράξει όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» για τις τελευταίες εξελίξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν για τον ανακαλυφθέντα μακεδονικό τάφο, ανάλογο με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, έχει ενημερωθεί ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και έχει εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες η συνέχιση και ενίσχυση της χρηματοδότησης, έτσι ώστε η ανασκαφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ώρες η ανασκαφή διεξάγεται κάτω από αυστηρό έλεγχο και την φύλαξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες και πριν το άνοιγμα της εισόδου του τάφου, τα μέτρα ασφαλείας να ενισχυθούν και από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού!
Να θυμίσουμε ότι για τον εν λόγω τάφο υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι ο τάφος της συζύγου του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιού του Αλέξανδρου Δ’, ενώ δεν αποκλείεται να βρίσκεται εκεί θαμμένο και το σώμα του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη!
«Η ανασκαφή του περιβόλου Τύμβου Καστά Αμφίπολης και τα νέα ανασκαφικά δεδομένα για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης» ήταν οι δύο ανακοινώσεις (της επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη και του συναδέλφου της κ. Μ. Λαφαζάνη) που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στην 27η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ‘60 και συνεχίζονται διεξοδικά από το καλοκαίρι του 2012 από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.
Η ανασκαφή ξεκίνησε από την ανακάλυψη ενός τεράστιου μαρμάρινου περίβολου για τον οποίον η αρχαιολόγος κ. Αικατερίνη Περιστέρη, έχει δηλώσει ότι «δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος , ούτε στη Βεργίνα , ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό».
Μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί πολλά για αυτή την ανασκαφή και τα μυστικά που κρύβει ο τύμβος, τώρα έφτασε η ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη να τα φέρει στο φως και να μάθουμε μετά από 2.311 χρόνια, τι υπάρχει. Να θυμίσουμε ότι το λιοντάρι της Αμφίπολης που κοσμεί την παλιά Εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα κοσμούσε την κορυφή του τύμβου, ενώ από παλιά στους κατοίκους της περιοχής υπήρχε η παράδοση για την ύπαρξη στην περιοχή του τάφου ενός μεγάλου βασιλιά. Τέλος σύμφωνα με τα γραπτά του αρχαίου ιστορικού Διόδωρου του Σικιελιώτη, ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ” όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.
Αν το άνοιγμα της εισόδου του βασιλικού τάφου της Αμφίπολης θα μας φέρει μπροστά στον Βασιλιά των βασιλέων, είναι κάτι το οποίο θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση μας περιμένουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Στην κορυφή του Αγίου Όρους,στα 2033 μέτρα,βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος το οποίο χτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895
Η διαδρομή πήγαινε-έλα ξεκινώντας από την Σκήτη της Αγία Άννα; διαρκεί περίπου 8 ώρες.Η κορυφή έξι μήνες το χρόνο είναι καλυμμένη με χιόνι.
Από το Κυριακόν της σκήτης της Αγίας Άννης μέχρι τη διασταύρωση για το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή θέλεις περίπου 1ώρα και ένα τέταρτο.Ακολουθώντας τον δρόμο μέσα από το δάσος με τις βελανιδιές μετά από μιάμιση ώρα φτάνεις στα 1500 μέτρα στο εκκλησάκι της Παναγίας.Εδώ υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου μπορείς να ανάψεις φωτιά και να απλώσεις τους υπνόσακους
Στη συνέχεια,ανεβαίνεις κάνοντας ένα ζιγκ-ζαγκ προς έναν ορατό λόφο στα 1900 μέτρα.Από εκεί μέχρι την κορυφή χρειάζεσαι ακόμη 1 ώρα.
Όταν έχει ξαστεριά(σπάνιο ακόμη και το καλοκαίρι)φαίνεται ολόκληρη η χερσόνησος αλλά και ο Όλυμπος.
Την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,μοναχοί από διάφορες αγιορείτικες μονές,συνοδευόμενοι από προσκυνητές,ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθω για να τελέσουν αγρυπνία.Μαζί τους έχουν εργαλεία και υλικά για να διορθώσουν τυχόν ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους.
Ακόμη κι αν η σήμανση κατά τη διαδρομή σε βοηθάει να φτάσεις στην κορυφή,οι μοναχοί συνιστούν στους προσκυνητές να μην πηγαίνουν ασυνόδευτοι και χωρίς ευλογία

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΟΝΙΜΟΥ(φωτο-βιντεο)

Αγιασμός και πρώτη προπόνηση για την Σαλαμίνα,με τις οδηγίες του Σάκη Αλεξίου.
Απο την ομάδα του Γονίμου αποκτήθηκαν 14 νέοι παίκτες,που μαζί με τους 10 "παλιούς"συμπλήρωσαν το φετινό πολύ δυνατό σύνολο της ομάδας! 
Οι προπονήσεις του Αυγούστου θα είναι καθημερινές και από τα μέσα του μήνα θα αρχίσουν τα φιλικά παιχνίδια που ήδη έχουν κανονιστεί,μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας,που θα είναι για το κύπελλο με την ομάδα του Χαροπού,στις αρχές Σεπτεμβρίου. 
Να ευχηθούμε καλή ποδοσφαιρική χρονιά,χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς,ο κόσμος να βοηθήσει την ομάδα με την παρουσία του και το πρωτάθλημα στο Γόνιμο!!

Απο την πρώτη της ομάδας έλειπαν μονάχα οι δύο ''Κρητικοί'' που θα είναι μαζί με τους υπόλοιπους σύντομα.....






Οδηγίες απο τον νέο προπονητή,σε παλιούς και νέους!
Διοίκηση και προπονητής
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΚΑΟΥΜΠΟΪΔΕΣ ΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟ ΤΟΥ 60.......ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

  Καουμπόιδες με τα όπλα