Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους αγρότες της χώρας, για να συμμετέχουν από την ερχόμενη Δευτέρα στα μπλόκα απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.


O Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε όλους τους αγρότες στο παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από την έκθεση Agrotica, το Σάββατο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ο αγροτοσυνδικαλιστής δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για το πού θα στηθούν τα μπλόκα και πού θα κλείσουν οι δρόμοι, ενώ η πλειοψηφία αδιαφόρησε για τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα των αγροτών. Πάντως, ο κ. Μπούτας απάντησε ότι είναι ζήτημα της κάθε συντονιστικής επιτροπής να αποφασίσει εάν και πότε θα κλείσει εθνικές οδούς.  
Ήδη σε κάποιες περιοχές συγκεντρώνονται αγρότες και τρακτέρ, ώστε να δημιουργηθούν οι πρώτοι πυρήνες. Στην περιοχή της Καρδίτσας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1500 τρακτέρ ενώ 700 έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι οι αγρότες των 51 χωριών του Ν. Καρδίτσας που συμμετέχουν στην κινητοποίηση θα αποφασίσουν σήμερα το απόγευμα σε συνεδρίαση στον Παλαμά για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Στον Αλμυρό Μαγνησίας έχουν αρχίσει οι διεργασίες, με τη συνέλευση της συντονιστικής να πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες. Στην Ορεστιάδα οι αγρότες πραγματοποιούν διαμαρτυρία δίπλα στο εργοστάσιο της ΕΒΖ με καταγγελίες για τις τιμές οι οποίες αποτρέπουν τους αγρότες από την παραγωγή.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μπούτας κάλεσε όλους τους αγρότες το Σάββατο στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από την έκθεση Agrotica, με σκοπό να είναι το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των αγροτών τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, άσκησε κριτική στα τμήματα των αγροτών που αποδέχονται τα μέτρα λιτότητας, κατηγορώντας ότι διασπούν και αποδυναμώνουν τον αγώνα. «Μόνη λύση είναι ο αγώνας. Αν δεν αγωνιστούμε, θα τα χάσουμε όλα», δήλωσε.
Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Μπούτας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, χαρακτηρίζοντας άκαρπη τη συνάντηση μαζί του και λέγοντας ότι «πετάει το μπαλάκι» στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το φορολογικό. Σχετικά με την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η πλειοψηφία των αγροτών, ενώ ανοίγουν οι πόρτες για τους πλειστηριασμούς περιουσιών. Ζήτησε κατάργηση ποσών από ανατοκισμούς, κατάργηση των τόκων υπερημερίας και κούρεμα 30% για δάνεια έως 200.000 ευρώ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μη τήρηση της δέσμευσης Τσαυτάρη για το αγροτικό ρεύμα, δηλώνοντας με καυστικό τρόπο «δεν νύχτωσε ποτέ στην Ελλάδα». Από το στόχαστρό του δεν έλλειψε και η ΚΑΠ, η οποία, όπως δήλωσε, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη μείωση ενισχύσεων, την εγκατάλειψη των καλλιεργειών καθώς και για την αύξηση των χρεών. «Μόνο οι μεγαλογαιοκτήμονες ευνοούνται πραγματικά από αυτή την κατάσταση», υποστήριξε.
Σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται με την καθυστέρηση πληρωμών από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, καθώς και από τις σημαντικές καθυστερήσεις καταβολής των κρατικών ενισχύσεων. Σημείωσε ιδιαίτερα τους παραγωγούς ντομάτας, πιπεριάς και τους κτηνοτρόφους ως τους χαμένους αυτής της κατάστασης.
Ο Γιάννης Βάγγος, ως εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου Βοιωτίας, άφησε αιχμές κατά της Τράπεζας Πειραιώς, λέγοντας ότι δεν έχει ανανεώσει ούτε το 5% των καλλιεργητικών δανείων. Από την πλευρά της Συντονιστικής Πέλλας, ο Π. Ζιώγας δήλωσε ότι «το μέλλον της αγροτιάς προβλέπεται φεουδαρχικό και εμείς θα είμαστε οι κολίγοι», καταλήγοντας ότι μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η πάλη με τους αγρότες να βγαίνουν μπροστά. Από την ίδια συντονιστική ο Α. Κάμτσης απάντησε στην κατασυκοφάντηση, όπως είπε, που έχουν δεχθεί οι αγρότες ως φοροφυγάδες, κατηγορία που εκφράζει μία μειοψηφία υπευθύνων οι οποίοι ακόμη δεν έχουν τιμωρηθεί με ευθύνη των κρατικών αρχών.  Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ότι ενώ οι αγρότες πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές, η ανταπόκριση του Οργανισμού είναι καθυστερημένη και ελλιπής.

Αιτήματα Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων
- Όχι στην κάθετη φορολόγηση στους φτωχούς αγρότες από το 1 ευρώ (έως το όριο 40.000 ευρώ)
- Αφορολόγητο έως το όριο των 20.000 ευρώ + 5.000 για κάθε παιδί
- Φορολόγηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με δείκτη 45%
- Να σταματήσουν διώξεις για τους χρεωμένους αγρότες
- Να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού και χωραφιού έως του ορίου αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
- Να εγγυηθεί το κράτος άτοκα καλλιεργητικά δάνεια χωρίς υποθήκη και προσημείωση
- Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές
- Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος κατά 50%
- Κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά έργα υποδομής
- Κατάργηση άμεσων και έμμεσων περιορισμών της ΚΑΠ/Σύνδεση επιδοτήσεων και παραγωγής
- Εγγύηση από το κράτος για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές για διατροφικά προϊόντα πάνω από το κόστος, που θα παρέχει εισόδημα επιβίωσης
- Κατάργηση χαρατσιών
- Σφράγιση των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ασφάλιση και περίθαλψη για όλους τους αγρότες
- Επιδότηση ζωοτροφών για μικρομεσαίους κτηνοτρόφους/Δωρεάν νομιμοποίηση για σταβλικών εγκαταστάσεων
- Ηλεκτρονική σήμανση ζώων και αντιμετώπιση ζωονόσων

 Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΝΕΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

  Για τον καλλιτέχνη του Μεγαλοχωρίου Αποστόλη Φίτσιο,έχουμε αναφερθεί και παλιότερα. Σήμερα και σε ηλικία 82 ετών,συνεχίζει με ακόμη πε...