Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ

Σπάνια θα συναντήσει κανείς παλαιούς χάρτες  της Ευρώπης ή παγκόσμιους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες και  οι ονομασίες να αναγράφονται  στην ελληνική γλώσσα.


Μας είναι γνωστοί οι χάρτες, που έγιναν πάνω σε πρότυπα του Πτολεμαίου, στους αναγεννησιακούς αιώνες , κυρίως, μετά το 15ο αιώνα, αλλά, είναι με λατινική γραφή και φέρουν λατινικές ονομασίες.
Ο χάρτης που παρουσιάζουμε, σήμερα, είναι ένα πολύ σπάνιο κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού,  σχεδιασμένος λίγα χρόνια πριν αλωθεί η Κωνσταντινούπολη, από τους Οθωμανούς.
Ο Χάρτης  μεταφέρθηκε στη Δύση από τους Βυζαντινούς λόγιους μετά την  Άλωση της Πόλης.
Φέρει την ονομασία « Ευρώπη», είναι χειρόγραφος ,  και απεικονίζει τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης  με το σχήμα ενός κάστρου.  Στον ελλαδικό χώρο στη μορφή αυτή, σημειώνονται  η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι όλες οι ονομασίες, πελάγη, κόλποι, ποταμοί, πόλεις, φέρουν ελληνικές ονομασίες όπως συνηθιζότανε την εποχή εκείνη.
Δυστυχώς η ανάλυση  της φωτογραφίας δεν είναι καλή και δεν μας  παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης όλων των ονομάτων.
Έχει τον τίτλο « Γεωγραφία Πτολεμαίου στην Ελληνική», και φυλάσσεται  στη ‘Μυστική Βιβλιοθήκη του Βατικανού’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΛΑΜΙΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ 1956

  Μπορεί φέτος και μετά από πολλά χρόνια η Σαλαμίνα να μην υπάρχει,αλλά κάποτε και στην αρχή της δημιουργίας της,είχε στεφθεί και κυπελλο...